poniedziałek, 23 września 2013

Frangipane - francuska tarta migdałowa ze śliwkami

Przypomniały mi się czasy, gdy pracowałem jeszcze w Morello Restaurant. Tam pierwszy raz spróbowałem frangipane, zrobione przez Franka, o ile mnie pamięć nie myli. Od razu zakochałem się w tym deserze. Podawany na ciepło z lodami waniliowymi, coś wspaniałego!

Frangipane to masa migdałowa, trochę podobna do marcepanu. Robi się ją z jajek, masła i migdałów z dodatkiem wanilii. Spód tworzy kruche ciasto, które się wcześniej zapieka, potem wypełnia się to wszystko migdałową miksturą, a na wierzch układa się owoce.
Najlepiej sprawują się kwaśne owoce, takie jak: rabarbar, śliwki czy wiśnie.

Polecam ten deser wszystkim amatorom słodkości. :)






2 komentarze:

  1. Świetny przepis!
    Moja wersja tej tarty to zmniejszenie połowy masła w masie, i zastapienie go mascarpone. Pół laski wanilii (18+cm) zamiast całej, połowa cukru w masie.
    Na wierzch zamiast śliwek brzoskwinia.
    efekt? Wysmienity!
    http://img96.imageshack.us/img96/3899/96xj.jpg

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł z tym serkiem mascarpone! :)

    OdpowiedzUsuń